Mascotte


De geschiedenis van Frederick, mascotte der CSV- Ichthus Dronten

Op een koude novemberavond, toen CSV-Ichthus Dronten nog CSV-Alpha Dronten heette, in het jaar 2006 bracht CSV-Alpha Dronten een bezoek aan haar clustervereniging C.S.V. Alpha Deventer. Deze clusteravonden zijn bedoeld om het onderlinge contact tussen verenigingen te bevorderen, zodat de verenigingen niet op zichzelf blijven. De banden met Alpha Deventer zijn goed te noemen en om deze band te onderhouden zijn beide verenigingen zeer actief in het onderhouden van de onderlinge band. C.S.V, Alpha Deventer is in het bezit van een echte mascotte, een klein, geel en grijnzend monstertje met de prachtige naam: 'Joop'. Deze mascotte is het gezicht van de vereniging is dan ook van onschatbare emotionele waarde. Een algemeen fenomeen binnen studentenverenigingen is het aloude brassen: 'Brassen is het ontvreemden van verenigingsobjecten tussen twee partijen van hetzelfde organisatieniveau in de studentenwereld. Het doel van brassen is: het verdiepen van bestaande banden o.g.v. historisch, stedelijk en/of vriendschappelijk karakter. Deze banden berusten niet op een individu, maar worden verenigingsbreed gedragen.' Zoals misschien wel te raden is na het lezen van de definitie van het woord brassen, wordt er ook binnen bovengenoemd clusterverband nog weleens gebrast. Joop heeft zich geprofileerd als een perfect object om het brasgedrag te stimuleren. Ook al werd dit monstertje met het leven van diverse Deventernaren beschermd, toch kon Alpha Dronten op die bewuste avond in november Joop te pakken krijgen om vervolgens mee te nemen naar het pittoreske Dronten. Nadat een mooie tegenprestatie werd bedacht, namelijk een Bijbelstudie met ten minste 10 man uit Deventer, kwam C.S.V. Alpha Deventer 2 weken later hun gebraste mascotte ophalen uit een Dronten's studentenhuis. Toen de Deventernaren op het punt stonden Dronten te verlaten is Joop in alle drukte zijn kontdop verloren, Joop is van oorsprong een spaarpot, vandaar dat deze mascotte normaal gesproken in het bezit is van een kontdop. De kontdop is door Alpha Dronten netjes terug gezonden naar Deventer, zodat zij zelf Joop weer in complete staat konden herstellen.

Enige maanden later, april 2007 is Alpha Dronten wederom in Deventer op bezoek geweest om daar een mooi Wild Western Partij mee te maken. Wederom werd Joop goed beschermd door leden van Alpha Deventer, maar op een totaal onbewaakt ogenblik in alle tumult is Joop toch weer in handen gekomen van Alpha Dronten. Omdat dit de tweede keer was dat dit voorkwam in de geschiedenis van Joop als mascotte van Alpha Deventer en ook allebei de keren door Alpha Dronten, heeft Alpha Dronten een passende tegenprestatie weten op te stellen namelijk: 'Een waardige en unieke mascotte van normale proportie voor CSV- Alpha Dronten' Tijdens de allereerste Alpha Dronten Week die 3 weken later gehouden werd, kwam Alpha Deventer op de BBQ-avond naar Dronten om de tegenprestatie te vervullen. Na het BBQen is tijdens een korte ceremonie, Frederick de kip onthuld aan Alpha Dronten. Frederick is goedgekeurd als mascotte der CSV- Alpha Dronten, vooral omdat hij een afgrijselijk geluid kan produceren en zeker niet de knapste kip ter wereld is. Joop is in alle vrede met C.S.V. Alpha Deventer mee teruggereisd naar zijn Deventerwoning! Dit is het verhaal van de voorgeschiedenis en geboorte van Frederick als mascotte der CSV-Ichthus Dronten.

Op een gegeven moment bemerkten we wat treurigheid bij onze geliefde Frederick. Ze was maar alleen en miste een maatje. Na goed overleg is besloten om een tweede kip, ook wel haan, Roderick genoemd, als mascotte van de verenging te verkiezen om Frederick te vergezellen. Want ja een eenzaam bestaan is een treurig bestaan. Helaas was deze vreugde van korte duur omdat de gezondheid van Roderick erg achteruit is gegaan de laatste tijd. Zelfs een pleister kon daarbij niet helpen en het vrolijke geluid van Roderick is niet meer te horen. Maar we waarderen Roderick zoals hij is we hopen dat onze geliefde Roderick nog lang bij ons kan blijven aan de zijde van Frederick en trotse mascotte mag zijn van C.S.V. Ichthus in Dronten!Frederick